Kendini bu işin bir parçası olarak hisseden herkes için yazıyorum bu satırları… Günümüzdeki en trend meslek gruplarının başında belki de kurumsal iletişim geliyor. Kurumsal iletişim için aslında 20. yüzyılın başlarına dayanan geçmişi ile halkla ilişkilerin evrimleşmiş hali demek yanlış olmaz. Edward L. Bernays deyince hemen aklınıza gelecektir. Bernays, kadınları sigara içmeye ikna eden isimdir. O dönemlerde kadının toplumdaki yerini güçlendirmek ve ürünü konumlandırmak için kadınların ellerine sigara vererek yürüyüşler başlatmıştır. Bu eylemlerle özgürlüğü sembolize etmiş ve başarılı olmuştur. Halkla ilişkilerin babası bugünlerde aramızda olsa eminim değişen dünya düzeni içinde yeni nesil bir sloganla sigaraya hayır yürüyüşleri düzenlerdi.
Tanımlar ve ifadeler kurum kimliği için çok önemli, hepimiz bunu biliyoruz. Türk Dil Kurumu’na göre ise iletişimin tanımı şöyle: “Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon.” Gönderici ve alıcının olduğu bu süreçte kanal tamamen bizleriz ve üzerimize düşen sorumlulukları severek yapıyoruz. Peki neden? Daha yaşanabilir ve iletişilebilir bir dünya için.
Ben kurumsal iletişimcileri yaşam koçlarına benzetiyorum. Kurumların profesyonel yaşam koçları bizleriz. İletişim dünyasına adım atmak tüm bu metotları takip etmek ve sindirmekten geçiyor.
Bir düşünsenize “sürdürülebilirlilik, girişimcilik’’ gibi çokça duyduğumuz bu kavramlar aslında biz iletişimcilerin elinden geçerek hayata karışıyor. Bu yolda öyle güçlü kelimelerle haritalanıyoruz ki sektöre katma değer sağlıyoruz.
Fırsatlar dünyasında kendine yer bulmak isteyen insanoğlu yine iletişime ve beraberinde doğan networke mecbur. Topluma fayda yaratacak projeler geliştirmek ise bu sürecin sadece bir kutsaması.
Marshall McLuhan’ın “araç, mesajdır” önermesi 21. yüzyıl navigasyonunda en popüler stratejimiz gibi gözüküyor.
Demem o ki yüzyıllardır insanlar ne savaşlar ne salgın hastalıklar ne krizler gördü. Varlık sürdürme biçimimizdeki değişim ve gelişimler, aslında yaşayan tüm canlılarla birlikte iletişim olgusunu da
evrime tabi tuttu. Nesillerden nesile aktarılacak pek çok dilsel kodlama bizi bekliyor. İşte aktüel hayatımızın tarihini yani bugünün itibarını biz dizayn ediyoruz. Bu yenileşme iletişim profesyonellerinin eseridir.
Merve Talay
KİD Üyesi
Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 108. sayısında yayımlandı.