Dijital Çağda İletişimde Devrim!

Günümüzün hızla gelişen dünyasında, teknolojik ilerlemeler iletişimi yeniden şekillendiriyor. Bu alandaki en dönüştürücü güçlerden biri de Yapay Zeka (YZ). YZ günlük hayatımızın içine yoğun bir şekilde girmeye devam ettikçe, iletişim alanında da dönüşüm için muazzam bir potansiyel barındırıyor. Peki ya bu konuda dikkat edilmesi gerekenler?

YZ, kişiselleştirilmiş iletişim, kusuruz dil çevirisi, akıllı içerik oluşturma konularında oldukça pozitif açılımlar yapmamızı sağlasa da, etik hususlar ve insan-YZ işbirliğinin nasıl şekilleneceğini detaylıca düşünmek ve kurgulamakta geç kalmamalıyız. 

YZ destekli sohbet robotları, dil işleme algoritmaları geliştikçe, daha kişiselleştirilmiş konuşmalara, daha özel ve duyarlı hale gelen iletişim kullanıcı deneyimlerine yelken açtık.

Yapay öğrenme algoritmaları sayesinde diller arası gerçek zamanlı dil çevirisi ile küresel bağlantılar kolaylıkla yapılabilir hale geldi. Çok yakında, yapay öğrenme algoritmaları insan gibi sezgisel ve anlamsal becerilere de sahip olacak ve çeviriler hiç olmadığı kadar hassas ve doğru yapılabilecek.

YZ algoritmaları, yazma, düzenleme ve içerik küratörlüğü gibi görevleri otomatikleştirerek içerik oluşturmada da devrim yaratıyor. Algoritmaların büyük veri havuzlarını analiz ederek, bireyler için kişiselleştirilmiş yazı, resim, video içeriği oluşturmaları, kişiye özel bilgilendirilme yapması, gazetecilik, pazarlama ve eğlence gibi sektörleri de hızla dönüştürüyor.

Ancak tüm bu gelişmeler, YZ algoritmaları önyargıları devam ettirebilir, bilgiyi tahrif edebileceği gerçeğine gözlerimizi kapatacağımız anlamına gelmiyor. Bu algoritmaların tasarımı kapalı kutu şeklinde olmamalı, kullandıkları parametreler ve karakteristik özellikleri şeffaf bir şekilde paylaşılmalı ve anlaşılır olmalıdır. Bu nedenle, YZ güdümlü iletişimin sorumlu olmasını sağlamak için etik yönergelerine, gizlilik ve veri güvenliği konusunun düzenlenmesine ihtiyaç vardır.

İletişimin geleceği, YZ’nin insanların yerini almasında değil, insanlar ve YZ sistemleri arasındaki iş birliğinde yatmaktadır. Peki siz, yapay zekayı insan iletişimini güçlendirmek için bir araç olarak benimseyerek daha kapsayıcı, verimli ve bağlantılı bir gelecek inşa etmeye hazır mısınız?

Didem Şinik
KİD Yönetim Kurulu Üyesi 

Prof. Dr. Ayşe Başar
Toronto Metropolitan University Data Science Lab 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 134. sayısında yayımlandı.